Članki in nasveti
Prehrana
Jabolčni kis je v kulinariki dobro poznan kot dodatek k jedem. Zaradi njegovega sladko-kislega okusa in bogate arome jed dodatno nadgradi in jo obogati. Jabolčni kis je priljubljen tudi zaradi drugih zdravstvenih koristi – od protibakterijskih lastnosti do antioksidativnih učinkov. Njegova uporaba kot zdravilni tonik sega že daleč v preteklost, ko ga je Hipokrat uporabljal za zdravljenje ran, vročine in kožnih razjed. Rezultati nekaterih novejših raziskav nakazujejo, da ima jabolčni kis tudi druge koristi za zdravje, saj med drugim pospeši odpravo odvečnih kilogramov, znižuje ravni holesterola in sladkorja v krvi ter omili simptome diabetesa.
26. 08. 2024
Prehrana
Po dolgem zimskem obdobju pomanjkanja svežih živil pomlad prinaša ogromno plodov in darov narave, ki jih naš organizem še kako potrebuje. Dandanes lahko sicer tudi pozimi jemo kakovostno hrano, saj so postopki ohranjanja in skladiščenja živil boljši kot v preteklosti. Pa vseeno se pogosto zgodi, da v zimskem obdobju posegamo po hranilno revnejši hrani. Letošnjo pomlad zato okrepimo svoje telo in v poletje skočimo vitalno.
07. 05. 2021
Prehrana
Pitje čajev, poparkov in drugih toplih napitkov je verjetno ena starejših metod, s katerimi si je človek pomagal pri odpravi zdravstvenih težav. A kako vedeti, kateri čaj je primeren za naše težave in do katere mere nam lahko pomaga? Odgovore najdete v prispevku.
22. 10. 2020
Prehrana
Prehranske vlaknine so pomemben element zdrave prehrane, a koliko jih moramo dnevno zaužiti? Preverite, ali dnevno zaužijete dovolj prehranskih vlaknin in kako izboljšati njihov vnos v telo.
22. 10. 2020
Prehrana
Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidacijske procese, pri katerih kot stranski produkt nastajajo prosti radikali. Prosti radikali lahko pospešujejo staranje kože, slabijo imunski sistem in celo povečajo tveganje za razvoj težjih obolenj. Najbolj so jim izpostavljeni kadilci in posamezniki, ki pogosto uživajo alkohol, so podvrženi stresu ali živijo oziroma delajo v onesnaženem okolju.
22. 10. 2020
Prehrana
Minerali so snovi, ki jih potrebujemo zgolj v majhnih količinah, a so še vedno nujne za pravilno delovanje našega telesa. Med minerale uvrščamo magnezij, kalij, fosfor, kalcij, jod, natrij, klor, fosfor, železo, baker, cink in druge snovi.
Minerale je najbolje uživati skozi hrano, za dodaten vnos pa lahko poskrbimo s prehranskimi dopolnili. Minerali in vitamini so zelo soodvisni, kajti vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati.
22. 10. 2020
Prehrana
Vitamini so snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje. Sodelujejo namreč pri številnih procesih kot sta denimo obnavljanje kože in pravilno delovanje imunskega sistema.
22. 10. 2020
Prehrana
Maca je rastlina iz Andov, ena redkih, ki so se na nadmorski višini več kot 4400 m uspele prilagoditi težkim razmeram. Perujski Indijanci jo že stoletja cenijo zaradi njenega podzemnega koreninskega dela, ki upravičeno nosi ime "čudežna korenina", vendar pa je bila do nedavnega za preostali svet večinoma skrita in neprepoznavna.
25. 03. 2019
Prehrana
Z rednim uživanjem olja pšeničnih kalčkov povprečna odrasla oseba pokrije dnevne potrebe po vitaminu E ter 40 % dnevnih potreb po omega 6 in omega 3 maščobnih kislinah. Vitamin E je prisoten v vseh rastlinskih oljih, v vseh oreščkih, pogosto pa tudi dodan različnim živilom in kljub temu je nedoseganje dnevnih potreb po vitaminu E pogosto pri otrocih, starejših odraslih, bolnikih s presnovnimi motnjami in kadilcih.
27. 06. 2017
Prehrana
Številne nosečnice se v nosečnosti še posebej posvečajo zdravi prehrani, saj v njih raste novo življenje, ki je popolnoma odvisno od hranil, ki jih prejema po popkovini. Razvoj dojenčka, tako v maternici kot po rojstvu, je tesno povezan z zdravjem in prehrano mamice.
16. 10. 2014